29-06-08

Schuld.

Wat betekend nu eigenlijk het woordje schuld. Ik heb het opgezocht in het woordenboek en daar staat: schuld is verantwoordelijkheid voor wat men verkeerd heeft gedaan of juist heeft nagelaten. Ik vind dat prachtig omschreven en kan me daar helemaal in vinden.

Schuld, de schuldvraag, wie is er verantwoordelijksmiley37
Het begint al bij kinderen. Hoe vaak is het niet dat een kind zegt, "het is zijn/haar eigen schuld wat hij/zij begon" of "ik krijg ook alijd te schuld. Het is voor kinderen blijkbaar erg belangrijk dat niet zij maar een ander de schuld heeft. Nu kun je kinderen nog bij brengen dat als hij/zij zelf iets verkeerd heeft gedaan wen/of dat het dan eerlijker is om dat te zeggen, om schuld te bekennen.

Schuld bekennen betekend dat je naar je zelf durft kijken, naar je eigen fouten en tekortkomingen. Het kan je inzicht in je zelf geven, niemand is perfect dus ook jij niet. Geeft niks want het hoort bij het leven. Waar ik me dan ook vreselijk kwaad om kan maken zijn de mensen die altijd met de vinger naar een ander wijzen. Die dus de ander de schuld geven, soms zelfs van hun tekortkomingen. Lekker makkelijk hoor een ander de schuld geven. Hoef je zelf niet verantwoordelijk te zijn. Dat is het dan ook hè, je schijft gewoon de verantwoordelijkheid af.

Ik ben ook iemand die van een ander de schuld krijgt van bijna alles wat er is gebeurd maar ik ben gelukkig niet meer de enige. De schrale troost hè. Gisteren heb ik vrouw gesproken en ook die was de boosdoener. We hebben dan ook heerlijk zitten praten en filosoferen hoe zoiets nu kan. Je kunt er van alles van vinden maar mensen die zo in elkaar steken kun je niet veranderen dat moeten ze zelf doen. Ik heb het een hard hoofd in dat is jammer want in beide gevallen zijn er kinderen bij betrokken en je zou graag willen dat men daar alles voor zou willen doen.

Ik heb een brede rug en je leert er mee leven maar leuk is het niet.

17:19 Gepost door Purplerose in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Een fijne en zonnige zondag Jezus Christus heeft alle schuld op zich genomen op het ruw houten kruis van Golgotha. Bevrijding en verlossing van de zonden van de mens. Mensen kunnen elkaar niet redden.

Gepost door: Patricia | 29-06-08

Schuld en bevrijding. Sommige mensen zijn genetisch geconditionneerd om de schuld van alles wat ze verkeerd doen op anderen af te wentelen. Maar je moet zelf ook niet te veel op anderen rekenen om je te bevrijden van de zonden die men je heeft aangesmeerd. Enkel inzicht en wijsheid kunnen je daarbij helpen. En indien dat niet lukt dan kan je grijpen naar de kant-en-klare pakketten verlossing.
Succes
Guy

Gepost door: Guillaume de Montségur | 29-06-08

Een fijne maandag, liefs

Gepost door: Suus | 30-06-08

De commentaren zijn gesloten.